Välkommen till Vänsterpartiet Vallentuna

Avveckla LOV-systemet i Vallentuna Kommun

Vänsterpartiet vill att Vallentuna Kommun avbryter LOV där den tillämpas och återgår till att följa Lagen om Offentlig Upphandling.

Socialstyrelsen har i en rapport 2011 uppmärksammat att det finns en risk för att fler aktörer gör det svårare att samordna vården och omsorgen något som främst drabbar de allra mest sjuka. Det finns ingen forskning som tyder på att konkurrensutsättning sänker kostnaderna. Frågan ställs istället om LOV bidrar till att öka kostnaderna? Det finns enligt några studier tecken på det. Många aktörer ger ökade transaktionskostnader, kostnader för information och uppföljning, fler och längre resor samt försvårar och fördyrar samverkan mellan vårdgivare.

Bristande resurser

Personal och de äldre med hemtjänst vittnar om en mycket stressad arbetssituation med allt kortare tid för olika insatser i hemmet. Seriösa stiftelsedrivna företag har i flera kommuner upphört med sin hemtjänst då man med nuvarande ersättning inte kunnat driva den med godtagbar kvalitet.

Skenbar valfrihet

I en nyligen genomförd studie från Göteborgs universitet har forskare undersökt förutsättningarna för äldre människors möjligheter att påverka vilken hemtjänst de får tillgång till. Få äldre utnyttjade enligt studien möjligheten att ändra sitt ursprungliga val av utförare eftersom de tyckte att det verkade vara för krångligt. De tvivlade dessutom på att det skulle leda till bättre hjälp. I kommunen med valfrihetssystem upplevde både de äldre och personalen att det var svårt att ändra i valen när de väl var genomförda.

Alternativet till LOV är att följa Lagen om Offentlig Upphandling. Den lagen ger kommunen att precisera behov, önskemål och krav på de utförare som man gör ramavtal med.

Läs även den motion som lagts av Gunnar Bergström i fullmäktige 191014

Kopiera länk