Samhällsbyggnad

Vänsterpartiets bostadsbyggnadsplan

Vallentuna har lägst andel hyresrätter (ca 2.5%) i hela Sverige. En allmän uppfattning är att en bostadsmarknad i balans förutsätter att ca 30% av bostadsbeståndet består av hyresrätter. Då har unga vuxna möjlight att ordna ett eget boende, en dynamisk ny- och ominflyttning stimuleras, etc. I Vallentuna, är allmännyttan (Össebyhus) inaktiverad, sedan många år tillbaks i tiden, och ledande politiker har hävdat att ”marknaden” kommer att ge oss fler hyresrätter – om behov finns (hm). Vänsterpartiet Vallentunas bestämda övertygelse är att allmännyttan måste återaktiveras och ges nya ägardirektiv, med fokus på att bygga och äga kollektivtrafiknära hyresbostäder.

Den bostadsbyggnadsprognos som är grunden för kommunens kommunplan antogs på Kommunfulmäktige den 2020-06-08. Vänsterpartiet yrkade bifall till Kommunstyrelsen förslag med följande undantag:

  1. Minst 50% av nyproduktionen ska upplåtas som hyresrätter (för att möta behovet av hyresrätter).
  2. Södra Haga tas bort från BBP 2020-2029 (området bör sparas för friluftsliv och en eventuell utbyggnad av IP)
    Karby/Lindvägen tidigareläggs till 2021 (för att få igång utbyggnaden i Karby)
  3. Olhamra 1:120 tas bort från BBP 2020-2029 (ligger för långt ifrån allmänna kommunikationer).

Arbetet med kommunplanen 2021-2023 är framflyttat till hösten på grund av coronapandemin. Då kommer vi naturligtvis också att presentera vår detaljerade kommunplan.

 

Kopiera länk