Kommunfullmäktige

Fördjupa demokratin i Vallentuna

Vänsterpartiet motionera om att acceptera  Medborgarförslag till Kommunfullmäktige.
Vallentuna Kommunplan 2019-2021 (fastställd av kommunfullmäktige 2018-11-12), formuleras att ”Vallentunas ambition är att skapa den bästa platsen för människor och företag att växa på. För att bli denna plats måste kommunen i nära samverkan med invånare, föreningar och företag utvecklas i takt med att invånarnas verklighet förändras.” Det är en mycket bra vision, som Vänsterpartiet Vallentuna stödjer.
Vänsterpartiet arbetar ständigt för att bredda och fördjupa dialogen med kommunens invånare och att öka deras inflytande mellan valen. Vid Vallentuna kommunfullmäktiges möten ges kommuninvånare möjlighet att ställa frågor. Det är en utmärkt funktion, men inte tillräcklig för att aktivera och involvera kommuninvånarna och de organisationer och företagare som är verksamma i Vallentuna.
Aktuell Kommunallag (2017:725) ger landets kommuner möjlighet att införa medborgarförslag som ett medel för att öka kommuninvånarnas inflytande i det demokratiska samtalet. Syftet med den demokratiska innovationen medborgarförslag är alltså att öka medborgarnas politiska deltagande mellan valen och att även låta invånare utan rösträtt i dessa val vara med och påverka. Enligt kommunallagen kan alla som är folkbokförda i kommunen, även barn, unga och utländska medborgare, lämna medborgarförslag. En undersökning 2018 visade att 188 kommuner informerar om möjligheten att lägga ett medborgarförslag på sin hemsida.
Vänsterpartiet Vallentuna yrkar att kommunfullmäktige beslutar
  • att öka medborgarinflytandet genom att införa möjligheten att lämna in medborgarförslag till kommunfullmäktige
  • att ge kommunstyrelsen i uppdrag att klargöra och formulera anvisningar för vilka som får lämna in ett medborgarförslag, hur det konkret ska lämnas in till kommunfullmäktige, hur det ska beredas och hanteras och hur invånarna ska informeras.
Kopiera länk