Välkommen till Vänsterpartiet Vallentuna

Utred hemlösheten i Vallentuna Kommun

Enligt socialtjänstlagens kapitel 3, § 1, har socialnämnden i en kommun ansvar för att – ”genom uppsökande verksamhet och på annat sätt främja förutsättningarna för goda levnadsförhållanden”.

En sådan uppsökande verksamhet saknas idag i Vallentuna. Kunskapen om till exempel hemlöshet är begränsad till de som sökt bistånd och de där akuta situationer uppstår.

I socialstyrelsens definition av hemlöshet ingår:
–    akut hemlöshet

–    personer som saknar boende efter institutionsvistelse,

–     kortsiktiga boenden hos familj, släkt eller andra privatpersoner, samt

–  den sekundära bostadsmarknaden, vilket innebär ett andrahandskontrakt för den boende.

Många orsaker finns till att hamna i en svår situation som att inte ha ett hem att bo i. Exempelvis missbruksproblem, funktionsnedsättning, utsatt för våld i hemmet, långvariga försörjningsproblem och avhysning. Forskning pekar på att personer som en gång blivit avhysta har mycket svårt att återkomma in på bostadsmarknaden.

För att uppfylla lagens krav och kunna erbjuda stöd till de även de som är hemlösa i form av kortsiktiga boenden och andrahandskontrakt behöver kommunen genom socialnämnden ha en plan för hur denna uppsökande verksamhet ska gå till, samt en plan för vilka insatser som kan behövas för att möta behoven som upptäcks vid en fördjupad uppföljning.

En rad åtgärder kan komma att behöva vidtas för att möta upptäckta behov och en del av dessa åtgärder faller utanför socialnämndens ansvarsområde, framför allt tillgången på billiga hyreslägenheter.

Vänsterpartiet föreslår att Kommunfullmäktige uppdrar åt socialnämnden
–   att lämna förslag till en uppsökande verksamhet som innefattar och når alla de grupper som ingår i socialstyrelsens definition av hemlöshet och förslag på åtgärder
–   att ge förslag till en tidplan och att beräkna kostnader för de förslagna åtgärderna
–   att i sitt budgetförslag ta upp medel för åtgärderna och till kommunstyrelsen lägga förslag på åtgärder som faller utanför socialnämndens ansvarsområde inklusive identifierat behov av bostäder om kan förhyras av de som idag står utanför bostadsmarknaden
–   att efter ett års åtgärder inkomma med en uppföljande rapport.

Vallentuna 18/2 2021

Gunnar Bergström, Vänsterpartiet

Kopiera länk