Kommunfullmäktige

Renovering av runstenar och runristningar i Vallentuna

Vallentuna anses vara Sveriges runstensrikaste kommun. Runstenarna och ristningarna bidrar till den positiva bilden av Vallentuna och är utflyktsmål för många intresserade människor. Det finns information om runstenarna i flera källor men många av stenarna är nu bleknade, täckta av växtlighet och svåra att hitta. Den senaste renoveringen av flera runstenar gjordes tydligen i slutet av 1970-talet, enstaka kan ha renoverats senare.

Det är Länsstyrelsen som är ansvarig för runstenarna men kommunen kan uppmärksamma Länsstyrelsen på att underhåll behövs.

Det finns mycket information om det så kallade Runriket, samarbetet mellan Vallentuna och Täby kommuner kring runstenarna i området runt Vallentunasjön. För många andra runstenar finns ingen samlad och lättillgänglig information.

Vänsterpartiet Vallentuna yrkar att fullmäktige beslutar

att uppdra åt kommunstyrelsen att hemställa hos Länsstyrelsen att kartlägga behovet av underhåll av runstenar och ristningar i Vallentuna kommun och utifrån resultatet tillsammans med Länsstyrelsen, Stockholms läns museum, markägare, hembygdsföreningar och andra intressenter planera och genomföra underhåll på och röjning runt runstenar och ristningar inom Vallentuna kommun

att uppdra åt berörda nämnder och förvaltningar att på lämpligt sätt marknadsföra även övriga runstenar och ristningar i kommunen.

 

Johan Fagerhem                                       Gunnar Bergström

Vänsterpartiet Vallentuna

Kopiera länk