Insändare

Ligg ett steg före Covid-19

Inför hösten och kommande vinter hoppas vi alla att de som vill och kan vaccinera  sig har gjort det och att livet delvis kan återgå till något som är mer normalt.

Samtidigt behöver vi planera för hur livet kommer att gestalta sig med ett aggressivt virus som inte kommer att försvinna. Vi kommer på en del områden att behöva planera nytt och ibland tänka om. Denna fråga vill Socialdemokraterna och Vänsterpartiet att kommunledningen tar tag i så snart som möjligt.

På riksnivå kommer Sverige att behöva förbättra beredskapen rejält i många avseenden, bland annat snabb beslutsförmåga och lager av sjukvårdsmateriel och läkemedel.

I Vallentuna kommun behöver vi också tänka igenom och planera hur vi ska agera när den akuta krisen är över och vi kanske inte behöver bära munskydd i butiker eller vid besök hos våra äldre släktingar.

Kommunen  har idag ett visst beredskapslager. Behöver det utökas? Finns det andra beredskapsåtgärder som behöver vidtas? Under lång tid kommer till exempel många ärenden att behöva utföras digitalt. Vilket ställer krav på stöd och hjälp till de som inte är vana med detta.

Det finns anledning att befara att den långa tiden av restriktioner och isolering har orsakat en ökning av psykisk ohälsa och relationsproblem i en del utsatta familjer. I skolan kommer elever som halkat efter på grund av stor distansundervisning att behöva extra hjälp. Kommunen kan behöva inventera behovet och planera och finansiera ett arbete med att avhjälpa en del av pandemins effekter.

Vi kommer troligen att få det som kallas vaccinationspass eller vaccinationsbevis i sommar. Ännu är det inte klart vilka uppgifter som kommer att finnas i detta intyg och inte heller var det ska gälla och användas. Inför hösten och nästa år behövs en vaccinationspolicy att tas fram och sedan revideras vid behov.

Vad säger lagstiftningen om sekretess och integritet kontra våra brukares önskan om en smittsäker vård?

Kan brukaren kräva att vårdas av enbart personal med vaccinationsintyg? Vad kan vi kräva när personal nyanställs? Vad kan kommunen kräva av privata utförare? Detta behöver utredas närmare.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har i socialnämnden tagit upp frågan och kommer även i fortsättningen att kräva att kommunledningen är proaktiv och startar en diskussion som gör att vi är väl förberedda inför nästa fas i bekämpningen av Covid-19.

 

Ing-Marie Elfström, 2:e vice ordförande i socialnämnden, Socialdemokraterna

Gunnar Bergström, ledamot i socialnämnden, Vänsterpartiet

Kopiera länk