Kommunfullmäktige

Planera för Covid-19 kommande år

Inför hösten och kommande vinter hoppas vi alla att de som vill och kan vaccinera sig har gjort det och att livet delvis kan återgå till något som är mer normalt. I Vallentuna kommun behöver vi tänka igenom och planera hur vi ska agera när den akuta krisen är över och vi kanske inte behöver bära munskydd i butiker eller vid besök hos våra äldre släktingar.

Vi behöver planera för hur livet kommer att gestalta sig med ett aggressivt virus som inte kommer att försvinna. Vi kommer på en del områden att behöva planera nytt och ibland tänka om. Denna fråga vill Vänsterpartiet att kommunledningen tar tag i så snart som möjligt. Vi nämner i denna interpellation ett antal frågor som kommunen behöver agera utifrån.

Kommunen har idag ett visst beredskapslager. Behöver det utökas? Finns det andra beredskapsåtgärder som behöver vidtas? Under lång tid kommer till exempel många ärenden att behöva utföras digitalt. Vilket ställer krav på stöd och hjälp till de som inte är vana med detta.

Det finns anledning att befara att den långa tiden av restriktioner och isolering har orsakat en ökning av psykisk ohälsa och relationsproblem i en del utsatta familjer. I skolan kommer elever som halkat efter på grund av stor distansundervisning att behöva extra hjälp. Kommunen behöver inventera behovet och planera och finansiera ett arbete med att avhjälpa en del av pandemins effekter.

Vi kommer troligen att få det som kallas vaccinationspass eller vaccinationsbevis i sommar. Ännu är det inte klart vilka uppgifter som kommer att finnas i detta intyg och inte heller var det ska gälla och användas. Inför hösten och nästa år behövs en vaccinationspolicy att tas fram och sedan revideras vid behov.

Vad säger lagstiftningen om sekretess och integritet kontra våra brukares önskan om en smittsäker vård? Kan brukaren kräva att vårdas av enbart personal med vaccinationsintyg? Vad kan vi kräva när personal nyanställs? Vad kan kommunen kräva av privata utförare? Detta behöver utredas närmare.

Alla dessa frågor behöver utredas och förslag läggas. Detta arbete behöver komma igång snarast.

Med hänvisning till ovanstående önskas svar på följande frågor av Parisa Liljestrand, kommunstyrelsen ordförande:

● Hur avser kommunledningen planera för det kommande året vad gäller effekterna av Coronapandemin?

● Är kommunledningen beredd att ge kommunledningsgruppen i uppdrag att utreda och komma med förslag på de områden vi angett i denna interpellation?

Gunnar Bergström

Kopiera länk