Kommunfullmäktige

Timanställningar inom äldreomsorgen

I slutet av 2020 kom regeringens Coronakommission med sin första rapport om äldreomsorgen under pandemin. Det var på många sätt en rapport som visade på omfattande brister i den svenska äldreomsorgen som bidragit till att så många dött inom den svenska äldreomsorgen.

Coronakommissionen pekar på ett antal strukturella brister som bidrar till de höga dödstalen. Bristerna har varit kända länge och blev tydligt blottlagda i krisen. Allt från bristen på
skyddsutrustning till en underdimensionerad bemanning och otillräcklig medicinsk kompetens.

Coronakommissionen beskriver äldreomsorgen som en resursmässigt eftersatt sektor. Coronakommissionen ger tydliga rekommendationer om åtgärder. Det handlar bland annat om att kraftigt minska andelen timanställda och stärka den medicinska kompetensen. Nu har Vänsterpartiet tillsammans med Moderaterna och Kristdemokraterna drivit igenom en extrabudget där stora resurser tillförs för att komma till rätta med dessa problem. Kommunerna tilldelas 2 miljarder kronor för att minska antalet timanställda och 1 miljard tillförs för att utöka sjuksköterskebemanningen inom äldreomsorgen.

Min fråga till Torbjörn Einarsson, Socialnämndens ordförande, blir därför:
På vilket sätt kommer Vallentuna kommun arbeta med stödet för att minska andelen
timanställda inom äldreomsorgen?
___________________________
Johan

Kopiera länk