Kommunfullmäktige

Hyror för SÄBO, Kf 13 september 2021

Interpellation till socialnämndens ordförande Torbjörn Einarsson

Som framkommit i en undersökning av Hyresgästföreningens tidning Hyra och hem i sommar framkom att många kommuner tar ut betydligt högre hyra  av boende på särskilda boenden än den genomsnittliga boendekostnaden för andra boenden i sin kommun.

I Vallentuna visar det sig att den genomsnittliga boendekostnaden per kvadratmeter i särskilda boenden är 229 kr medan motsvarande kostnad i andra hyreslägenheter är 113 kr. Det är en fördubblad hyra för de boende i äldreboenden på 103 %.

Bland Sveriges kommuner ligger Vallentuna på plats 23 av 290 kommuner över hur mycket mer man debiterar på sina äldreboenden jämfört med andra hyreslägenheter. Det bör påpekas att dessa siffror avser rena hyreskostnader och innefattar inte mat och omvårdnad.

Det finns anledning att känna oro över dessa siffror då boendekostnaden är en stor del av levnadsomkostnader för många pensionärer.

Vänsterpartiet vill därför rikta följande frågor till socialnämndens ordförande Torbjörn Einarsson:

1 – Vilka beräkningsgrunder eller andra resonemang ligger bakom att kommunen tar ut mer än dubbelt så hög hyra av de äldre på våra boenden än vad som gäller på övrig hyresmarknad i kommunen?

2 – Är kommunen beredd att ompröva denna hyressättning i framtiden?

Vallentuna 13 september 2021
Gunnar Bergström, Vänsterpartiet

Kopiera länk