Barn- och ungdomsnämnden

Interpellation om återbetalning av Vallentuna skolors lokalhyror

Så här lyder Barn- och Ungdomsnämndens mål som det formuleras i Kommunplanen 2022-2024:

Vallentunas kommunala förskolor, skolor och fritidshem erbjuder en undervisning och omsorg med hög kvalitet för alla barn och elever som ger goda förutsättningar till nästa steg i utbildningskedjan.

För att uppnå detta mål krävs adekvata resurser, i form av generell skolpeng och tilläggsanslag för särskilda behov. Den generella skolpengen till för- och grundskola är relativt låg i Vallentuna, speciellt om vi jämför med riket och även om vi jämför med regionens övriga kommuner. Kommunens för- och grundskolor betalar in delar av sina intäkter till lokalenheten, kostenheten och för skolchefsansvaret. Dessa avgifter ska bestämmas enligt självkostnadsprincipen, och vid ett positivt utfall ska det överskott som bildas betalas tillbaka till verksamheterna.1

Våra frågor till BUN:s ordförande:

  1. Hur ser beräkningsmodellen ut för att bestämma skolornas lokalhyra?
  2. Hur mycket (totalt i kronor per skola) har lokalenheten debiterat de kommunala för- och grundskolorna under de senaste fem åren?
  3. Hur har avgifterna förändrats under de senaste fem åren?
  4. Hur mycket av överskotten hos lokalenheten, kostenheten och skolchefsansvaret har betalats tillbaka till Vallentunas skolor under vart och ett av de senaste fem åren?

2022-12-12

Gunnar Bergström, Vänsterpartiet

 

 

1 BUN 2022-10-11 Delårsrapport jan-aug

Kopiera länk