Kommunfullmäktige

Interpellation om Kommunbudgeten tar höjd…

Vi närmar oss tiden då kommunens budget ska arbetas fram. Detta år kommer detta arbete att behöva ta hänsyn till höjda elpriser, stigande hyror och inflationen.  Våra olika politiska prioriteringar kommer att framgå när vi lägger fram våra olika budgetar.

Den borgerliga majoriteten i Vallentuna har under många år i sitt budgetarbete oavsett olika satsningar samtidigt infört en nedskärning genom att bara kompensera för hälften av kostnaderna för prisökningar och löneförhöjningar.

Detta blir extra problematiskt i en tid av inflation och kostnadsökningar. I år saknas enligt Sveriges Kommuner och Regioner 14 miljarder för att behålla nuvarande kvalitet inom vård, skola och omsorg.

Det är också oroande att samtidigt få besked att i de kommande löneförhandlingarna för lärarna har Vallentuna kommun gett lägsta tänkbara bud till lärarna på 1,6 %, lägre än alla andra grannkommuner. Detta skulle riskera kompetensförsörjningen på kort och lång sikt.

I detta ekonomiska läge behöver kommunens grundläggande verksamheter  skyddas så mycket som möjligt mot negativa effekter av inflation och andra kostnadsfördyringar men inte genom att försämra arbetsvillkoren för medarbetarna.

Våra frågor till kommunstyrelsens ordförande är:

  • Är kommunen beredd att i nuvarande läge fullt ut kompensera verksamheterna för kostnadsökningarna under 2023?
  • Är kommunen beredd att pausa löneöversynen för Vallentunas lärare och göra ett omtag där?

 

Vallentuna 24/4 2023

Gunnar Bergström, Vänsterpartiet

Kopiera länk