Barn- och ungdomsnämnden

Motion om nya nyckeltal för Vallentunas grund- och förskolor

Så här lyder Barn- och Ungdomsnämndens mål som det formuleras i förra Kommunplanen:

Vallentunas kommunala förskolor, skolor och fritidshem erbjuder en undervisning och omsorg med hög kvalitet för alla barn och elever som ger goda förutsättningar till nästa steg i utbildningskedjan.

För att uppnå detta mål krävs stora resurser, bland annat i form av adekvata lokaler och tillräckligt med utbildad och behörig personal. I Barn- och Ungdomsförvaltningens verksamhetsberättelse för 2022 används en hel del kvantitativa, men även kvalitativa, mål, som används för att analysera utfallet (måluppfyllelsen) för det gångna årets verksamhet. Exempelvis är nyckeltalet ”andelen heltidstjänster med förskollärarexamen” för Vallentuna förskolor en värdefull indikator, men det saknas en indikator som beskriver utbildningsnivån, tex barnskötarutbildning, för den personal som inte har förskollärarexamen. För grundskolan är personaltätheten, och andelen lärare med lärarlegitimation bra indikatorer, men i verksamhetsberättelsen saknas ett nyckeltal för antalet elever per lärare. Nyckeltal för bl.a. lärartätheten finns ju att hämta i kolada.se, den öppna databasen för Sveriges regioner och kommuner. Enligt officiell statistik från Skolverket är lärartätheten i Vallentunas grundskolor betydligt lägre, och dessutom sjunkande, jämfört riksgenomsnittet för landets kommunala grundskolor, som dessutom är ökande (14,4 elever/lärare i Vallentuna, respektive 11,4 elever/lärare i rikets alla kommuner 2022). Vidare saknas i verksamhetsberättelsen ett nyckeltal som beskriver elevhälsans arbete och insatser, exempelvis antalet elevvårdskonferenser.

Vid nationella och regionala jämförelser är den generella skolpengen till förskola och grundskola låg i Vallentuna. Detta gör det extra intressant att kunna analysera hur personaltäthet, lärartäthet, elevnöjdhet och skolresultat beror av varandra, och därmed skapa underlag för framtida skolpolitiska beslut.

Vi yrkar att fullmäktige ger Barn- och Ungdomsnämnden i uppdrag

  • att i sin verksamhetsberättelse för 2023 och framåt presentera nyckeltal för andelen personal med ”barnskötarutbildning”, ”viss pedagogisk utbildning” och ”övrig utbildning” i de kommunala förskolorna, vilka kompletterar nyckeltalet för andelen behöriga förskollärare,
  • att presentera ett nyckeltal för lärartätheten, dvs antalet elever per heltidslärare, i de kommunala grundskolorna, vilket kompletterar nyckeltalet för personaltäthet,
  • att utreda och införa ett eller flera nyckeltal som beskriver elevhälsans utmaningar och insatser.

Gunnar Bergström, Vänsterpartiet                   

Kopiera länk