Nationell politik
Flyktinglägret Moria totalförstört vid brand

Ge Morias flyktingbarn skydd i Sverige

Vänsterpartiet Vallentuna uppmanar regeringen att skyndsamt ge flyktingbarn i flyktinglägret Moria skydd och trygghet i Sverige

Natten mellan den 8:e och 9:e september drabbades flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos av förödande bränder. De ca 16 000 flyktingar som under en längre tid levt i misär i det överfulla flyktinglägret befinner sig nu i en desperat situation. Lesbos har förklarats vara i katastrofläge, vilket innebär att ingen får lämna ön. Ingen har heller längre en aning om den aktuella pandemisituationen.

Läkare utan gränser uppmanade, tillsammans med Human Rights Watch, Amnesty, Rädda Barnen, Röda Korset och Svenska kyrkan, redan i april 2020 den svenska regeringen att visa solidaritet med flyktingarna i Moria genom att ansluta sig till initiativet från EU:s migrationskommissionär och en grupp EU-medlemsländer.

Den svenska regeringen kan bidra till en stor förändring för barn i utsatthet och ge dem den vård, skydd och framtid som alla barn har rätt till. Det skulle också visa den svenska regeringens engagemang för en EU-politik baserad på gemensamt ansvar.

Tysklands utrikesminister Heiko Maas uppmanar nu EU:s medlemsländer att ta emot asylsökande från lägret. Norge har meddelat att man planerar att ta emot 50 asylsökande. Tyskland och Frankrike har lovat att göra betydande insatser och uppmanar övriga EU-länder att medverka. EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas, själv född i Grekland, ska besöka Lesbos denna vecka.

Vänsterpartiet Vallentuna uppmanar Sveriges Regering:
– att skyndsamt agera för att ge ett ansenligt antal föräldralösa barn och småbarnsfamiljer från flyktinglägret Moria skydd i Sverige.

För Vänsterpartiet Vallentuna
Lena Lundgren
Ordförande

[email protected]

Kopiera länk