Vallentunas kommunbudget i pandemins skugga
Coronapandemin ligger som en våt filt över våra liv just nu. Det gäller även den politiska debatten och det politiska samtalet i vår kommun. Vi tvingas till begränsad fysisk kontakt med nästan enbart möten över nätet och med färre deltagare. I mötet med coronapandemin finns i det korta perspektivet inga stora partiskiljande frågor om hur pandemin ska hanteras av kommunen. Men hur skall politiken för en framtid med och utan covid-19 formas på sikt?
När arbetsmarknaden förändras, invånarna blir fler och äldre och kraven på hög kvalitet inom omsorg och skola ökar, måste kommunen kunna erbjuda det som dess invånare behöver och efterfrågar.
Särskild vikt ska under de kommande åren läggas vid att förbättra situationen för utsatta grupper och att göra kommunens skolor och omsorg till en anledning att stanna i, eller rent av söka sig, till kommunen.
Denna text skrivs när budgeten för Vallentuna kommun nyss fastslagits med fortsatt fokus på att hålla skattesatsen nere, framför att göra nödvändiga satsningar, bland annat på skolan, hemtjänsten och äldreomsorgen.
Skattehöjning är inget självändamål utan speglar vilken inriktning vi vill se i samhället. Samhället behöver hålla ihop, klyftor minskas och orättvisor arbetas bort. Vi behöver ha inställningen att låta kommunens verksamheter få de resurser de behöver och sedan sätta skattesatsen utifrån det.
Nyligen publicerades Lärarförbundets årliga ranking av bästa skolkommuner och Vallentuna placerade sig på en blygsam 135:e plats bland landets 290 kommuner. Det som drog ned betyget var områdena ”resurser till undervisning” och ”lärartäthet”. För att börja råda bot på detta föreslår Vänsterpartiet en 10 miljoner kronor större satsning på skolan än de borgerligas budget.
Utvecklingen av coronapandemin har riktat blickarna mot äldreomsorgen. Problemet med otrygga timanställningar, vikarier som inte får utbildning och omsättning av personal har över landet visat sig bidra till den allvarliga utveckling pandemin fick på landets äldreboenden och i hemtjänsten. Åtgärder mot dessa förhållanden har begärts från flera oppositionspartier sedan länge, men avslagits. Oroväckande är den smygsänkning av hemtjänstpengen som nu beslutats genom att inte kompensera för lönehöjningar och prisökningar. När borgerlig politik bedrivs till sin yttersta spets handlar det om ekonomi mer än om omsorg om de äldre. Detta syns extra tydligt i Huddinge kommun, där det borgerliga styret nu lägger den kommunala hemtjänsten för att den inte är ”lönsam”. I Vallentuna slår det ekonomiska tänkandet igenom den starkt begränsade rätten till utevistelse för de inom hemtjänsten som behöver hjälp med att komma ut. Idag anses en halvtimmes utevistelse, inklusive av och påklädning, vara skälig levnadsnivå i Vallentuna Kommun. Detta är inte rimligt. Det skulle förstås kosta mer att utöka tiden, och de pengarna finns i Vänsterpartiets budget, liksom för övrigt i andra oppositionspartiers budgetförslag.
Staten kommer på grund av vårens erfarenheter att erbjuda kommunerna resurser för insatser för bättre vård och omsorg om personer med demens, samt ìnsatser mot ofrivillig ensamhet bland äldre. Vi hoppas att medlen går till detta, och inte försvinner in i den stora budgeten. Den utbildning av hemtjänstens personal som Vänsterpartiet föreslagit men inte fått igenom hittills tycks nu kunna genomföras med hjälp av statliga medel.
Statens satsningar räcker inte, utan för att täcka de stora behov som visat sig nu behöver socialnämnden en förstärkning som Vänsterpartiet angett till 42 miljoner. Den förstärkningen ska inte bara gå till äldreomsorgen, utan till fler socialsekreterare med möjlighet att arbeta förebyggande och med tidiga insatser.
Dessa satsningar betalas genom en skattehöjning på en krona. Även efter en sådan höjning har kommunen en skattesats under rikets genomsnitt.
Alla frågor är dock inte budgetfrågor. Vi har i socialnämnden begärt en åtgärdsplan för att minska kvinnors sjukfrånvaro inom socialförvaltningen (den är dubbelt så hög som männens) och tyvärr inte fått gehör för detta ännu. Vi har verkat för att kommunen inleder försök med 6 timmars arbetsdag inom äldreomsorgen. Vi arbetar också för att det ska bli möjligt att få hjälp med vissa sociala insatser utan biståndsbeslut, vilket skulle öka tillgängligheten för insatser som annars kan ta mot att ansöka om och ibland ta lång tid att få igenom.
Även kommunala budgetar och nämndbeslut återspeglar vad ett parti vill åstadkomma för samhälle.
Gunnar Bergström, Vänsterpartiet (ledamot av fullmäktige och socialnämnden).