Kommunfullmäktige

Interpellation om medicinsk kompetens

I slutet av 2020 kom regeringens Coronakommission med sin första rapport om äldreomsorgen under pandemin. Det var på många sätt en rapport som visade på omfattande brister i den svenska äldreomsorgen som bidragit till så många dött inom den svenska äldreomsorgen. Vallentuna Kommun hör till de kommuner som lyckats bäst med att begränsa smittspridningen inom äldreomsorgen. Detta innebär inte att kommunen kan slå sig till ro. Vi kommer att få leva med Covid 19 i framtiden och vi kan drabbas av nya pandemier.

När det gäller de stora bristerna vad gäller den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen har exempelvis många äldre på särskilda boenden som drabbats av covid-19 inte fått individuella medicinska bedömningar av läkare och sjuksköterskor. Coronakommissionen bedömer att detta är helt oacceptabelt. Kommissionen skriver att sjuksköterskekompetens som huvudregel bör finnas på plats på ett särskilt boende dygnet runt under alla veckans dagar. Ett sådant krav skulle bättre tillgodose omsorgsmottagarnas vårdbehov på flera sätt – både genom sjuksköterskans egna vårdinsatser, men också genom att en sjuksköterska skulle kunna leda och handleda den övriga omsorgspersonalen och utveckla deras kompetens.

Bristen på medicinsk kompetens inom äldreomsorgen har skapat problem redan före pandemin. Äldreomsorg handlar inte enbart om omsorg, utan ofta handlar det även om krävande äldresjukvård. Majoriteten av personer i särskilda boenden och de med hemsjukvård har en omfattande och komplicerad sjukdomsbild. Flertalet av de som bor på särskilt boende har demenssymtom. Utvecklingen med fler äldre och därmed ett ökat vårdbehov har inte följts åt av förstärkt medicinsk kompetens.

Vänsterpartiet har nu tillsammans med moderaterna och kristdemokraterna drivit igenom en extrabudget i riksdagen där 1 miljard avsätts till kommunerna för att öka den medicinska kompetensen inom äldreomsorgen genom att anställa fler sjuksköterskor. Medlen betalas även ut till kommuner som kan visa resultat vad gäller undersköterskor som vidareutbildar sig till sjuksköterskor. Här finns även medel för fler undersköterskor att utbilda sig till specialistundersköterskor.

Med hänvisning till ovanstående önskas svar på följande frågor som riktas till Torbjörn Einarsson, socialnämndens ordförande:

  • På vilket sätt kommer Vallentuna kommun arbeta för att öka sjuksköterskekompetensen inom äldreomsorgen?
  • Avser kommunen använda statsbidraget för att anställa och utbilda fler sjuksköterskor och specialistundersköterskor?
Kopiera länk