Kommunplan − Vänsterpartiets yttranden

Ett inkluderande Vallentuna med mod att gå före

Vänsterpartiets ambition är att Vallentuna ska bli den bästa platsen för människor att växa och utvecklas på. För att förverkliga detta måste kommunen i nära samverkan med invånare, föreningar och företag utvecklas i takt med att invånarnas behov och samhället förändras.

Vänsterpartiet vill bidra till att göra Vallentuna till en plats där unga och gamla, människor som bott här i generationer, inflyttade och nyanlända kan mötas på samma villkor och erbjudas samma möjligheter. Det är så vi kan skapa ett inkluderande samhälle. Kommunens skolor och omsorg ska vara en anledning att söka sig till, och stanna i, Vallentuna.

Kulturen

Det finns ett tydligt samband mellan kultur och välbefinnande. Kulturupplevelser är också efterfrågade och betydelsefulla för hur människor trivs i kommunen. En lustfylld skola med sång, musik och konst på schemat och en aktiv kulturskola skapar balans mellan energi och återhämtning och främjar kreativitet. För att alla elever ska kunna ta del av detta föreslår vi att avgifterna till kulturskolan halveras för att på sikt helt tas bort.

Det behövs ett bibliotek i södra Vallentuna, en rejäl satsning på biblioteket i Karby och stärkt skolbiblioteksverksamhet på alla kommunens skolor.

Fritid och natur

De ideella föreningarna utför ett ovärderligt socialt arbete bland kommunens invånare. Vi föreslår att lokal- och planhyror ska ersättas av nolltaxa så att föreningarna kan använda hela sina aktivitetsbidrag till att utveckla och bedriva sina aktiviteter. Vi föreslår även ett motsvarande stöd till de föreningar som inte har egna lokaler.

Ideella föreningar och organisation har behov av en föreningsgård som kan nyttjas för arrangemang, möten m.m. Vi föreslår att en sådan kommunal föreningsgård skapas.

För att främja utomhusaktiviteter vill vi vidareutveckla anläggningarna vid Angarnssjöängen, samt restaurera Björkby-Kyrkvikens naturreservat och koppla ihop detta med den Våtmarks-park, som nu färdigställs, till ett sammanhängande centrumnära och kollektivtrafiknära natur- och rekreationsområde.

Barn och ungdomar

Skolan

Vallentunas skolor ska ge alla elever samma möjligheter att lära och utvecklas. För att kunna klara det behöver förskolorna mer personal och grundskolorna fler lärare än vad de har idag. Enligt Skolverket hade Vallentuna 2022, tillsammans med tre andra kommuner, den lägsta lärartätheten i sina kommunala grundskolor av rikets 290 kommuner. Vallentunas kommunala grundskolor hade 2022 26% fler elever per lärare än riksgenomsnittet. Under de senaste tio åren har lärartätheten i Vallentuna minskat med drygt 11%, medan det i riket ökat något. En liknande bild kan målas upp för förskolan. Skolan behöver alltså mera reella resurser, inte mindre. Eftersom kommunbudgeten under det senaste decenniet konsekvent har kompenserat för bara ca 50% av de ökade lönerna och priserna, så har effekten blivit färre lärare trots att antalet elever har ökat. Vänsterpartiet vill att skolpengen till grundskola och förskola inte bara ska kompenseras för löne- och prishöjningar till 100% under åren 2024-2026, utan ges en reell ökning – det behöver en anorektisk skola efter tio år av nedskärningar.

Vänsterpartiet föreslår också satsningar för att öka skolnärvaron, framför allt för de barn och ungdomar som har en mycket hög frånvaro. Hög frånvaro har en tendens att permanentas om den inte hanteras i tid. En viktig anledning till hög skolfrånvaro är psykisk ohälsa, så ett effek-tivt arbete här förutsätter att inte bara barnet/ungdomen, utan hela familjen får ett adekvat stöd av ett elevvårdsteam som arbetar tätt ihop med lärare, specialpedagoger, skolhälsovård och socialtjänst.

Simskolan

För barn och deras föräldrar är simkunnighet en trygghetsfråga. Det är viktigt att vattenvana och simkunnighet erbjuds alla barn i kommunen. Därför vill Vänsterpartiet att simskolan ska vara avgiftsfri för alla barn upp till 18 års ålder.

Förebyggande arbete mot missbruk och kriminalitet

Vallentuna har idag ett visst förebyggande arbete för barn och ungdomar kring missbruk och kriminalitet. Vänsterpartiet vill utöka den verksamheten med en mer omfattande satsning på ett program som heter Communities that Care (CTC). Detta program innebär en större sats-ning med ytterligare åtgärder för att förebygga missbruk och kriminalitet.  CTC är utvärderat och bedrivs framgångsrikt i andra kommuner som Malmö och Sandviken.

Hälsa, miljö och klimat

Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Vattenkvalitén i det kommunala nätet kontrolleras regelbundet. Däremot har kommunen ingen skyldighet att provta de flera tusen privata vattentäkter som finns i Vallentuna. Vänsterpartiet vill att kommunen finansierar provtagning av de privata brunnar som riskerar att påverkas genom urlakning av gifter från de förorenings-platser som funnits och finns i kommunen, t.ex. där det finns/har funnits deponier (Gillinge) och där det använts flamskyddsmedel (Okvista).

För att främja utomhusaktiviteter vill vi även vidareutveckla anläggningarna vid Angarnssjö-ängen, samt restaurera Björkby-Kyrkvikens naturreservat och koppla ihop detta med den kommande Våtmarksparken till ett sammanhängande centrumnära och kollektivtrafiknära natur- och rekreationsområde.

Vallentunas klimatpåverkan är hög idag. Huvudorsaken är till stor del den massiva arbets- och skolpendlingen, samt dagligvaruhandlandet med fossildrivna bilar. Boende i centralortens ytterområden och övriga måste ges goda förutsättningar att nyttja kollektivtrafik, som komplement till eller som ersättning för biltransporter. Här behövs fler busslinjer, en för-bättrad cykelinfrastruktur och pendlarparkeringar med goda laddningsmöjligheter för batteri-elektriska personbilar. Den stora andelen villor i förhållande till andelen flerbostadshus, ger också en stor klimatpåverkan. Vallentuna har ett centralt läge mellan Stockholm, Arlanda och hamnen i Kapellskär. Vår ambition är att arbeta för en hållbar tillväxt utifrån miljömässiga, sociala och ekonomiska perspektiv. För en sådan tillväxt är det oerhört viktigt att ge kommu-nens invånare förutsättningar att göra klimatsmarta val i sin vardag och att bygga fler kollek-tivtrafiknära flerbostadshus. Vänsterpartiet föreslår att vårt kommunägda bostadsbolag ska ges nya ägardirektiv att planera för och bygga kollektivtrafiknära flerfamiljsbostäder, före-trädesvis hyresrätter, och möjliggöra detta genom ett kommunalt borgensåtagande.

Företagande

För att Vallentuna kommun ska bli en attraktiv plats för att starta och utveckla företag behöver vi stödja kommuninvånare som är drivande av eller anställda på dessa verksamma eller kommande företag. Jämställda möjligheter att starta och driva företag oavsett bakgrund och kön är en del i detta. Att erbjuda goda allmänna kommunikationer mellan kommunens olika delar och underlätta förflyttning mellan kommunens olika delar med cykel eller till fots är också viktigt för att locka till att starta företag i alla kommunens delar. Kommunen bör också aktivt medverka till att initiera och delfinansiera ett branschöverskridande innovations-center där kommunens små och medelstora företag kan samverka och utbyta idéer.

Kommunal trygg omsorg

En stabil kommunal service med hög kvalitet behövs för att Vallentuna ska vara en attraktiv kommun. Att lägga sig på den miniminivå som lagen föreskriver är inte värdigt Vallentuna. Särskilt viktigt är det att den kommunala omsorgen ges resurser för att erbjuda trygg och pålitlig omsorg om både äldre, funktionshindrade och andra behövande. Vi föreslår full kompensation för löne- och prisökningar till dessa verksamheter.

Trygghetsboenden ska ha personal på plats och möjlighet till social samvaro. Den personal som arbetar inom vård och omsorg ska i första hand vara anställda på heltid och de ska vara så många att de kan schemaläggas så att det antal personer som de äldre möter i hemtjänst eller boende kan bli färre.

För att förebygga ofrivillig ensamhet och hemmasittande behövs fler mötesplatser för alla åldrar, både utomhus och inomhus. Träffpunkten i Vallentuna är en sådan verksamhet som vi vill värna om och utveckla. Träffpunkter i andra kommundelar behöver också utökas och förstärkas.

Vänsterpartiets kommunbudget 2024-2026

Vänsterpartiet föreslår en oförändrad skattesats för 2024, 2025 och 2026.

I en tid av lågkonjunktur, hög inflation och höga räntor anser Vänsterpartiet att det inte är rätt tid för stora vinster för kommunen. Vinsterna kan naturligtvis användas för att betala av på lån, men kommunala vinster kan aldrig vara ett självändamål, som leder till reella nedskärningar inom kommunens kärnverksamhet. Vänsterpartiet anser att det är extra viktigt att skapa förutsättningar för ett inkluderande Vallentuna vid dyrtider för hushållen.

Vänsterpartiets satsningar på att bibehålla reella generella resurser för 2024-2026:

  • 100% kompensation för demografiförändringar för samtliga nämnder. Inte enbart Barn- och ungdomsnämnden, Utbildningsnämnden och Socialnämnden, -0.2 MSEK för 2024, 0,3 MSEK för 2025, 0,9 MSEK för 2026
  • Barn- och ungdomsnämnden, Utbildningsnämnden, Socialnämnden, Fritidsnämnden, Kulturnämnden, Bygg- och miljötillsynsnämnden : 100% kompensation för ökade löner och priser, 20 MSEK för 2024, 14,2 MSEK för 2025, 14,4 MSEK för 2026

Vänsterpartiets satsningar i driftsbudgeten för 2024-2026:

  • Skolpeng: 150% kompensation för ökade löner och priser i i förskolans, grundskolans och grundsärskolans skolpeng för 2024-2026, 30,1 MSEK för 2024, 20,7 MSEK för 2025, 20,6 MSEK för 2026
  • Barn- och ungdomsnämnden: Riktade resurser (6 MSEK/år) till För- och grundskolor i Kårsta, Brottby och Lindholmen.
  • Socialnämnden: Införande av Communities That Care (CTC), 2 MSEK/år
  • Kulturnämnden: Halverad kulturskoleavgift, 1,25 MSEK/år
  • Fritidsnämnden: Avgiftsfri simskola för barn upp till 18 år, 0.4 MSEK/år
  • Fritidsnämnden: Avgiftsfri lokal- och planhyra för kommunens föreningar, 2 MSEK/år
  • Socialnämnden & Barn- och ungdomsnämnden: 2 MSEK/år tillsammans att satsa på skolnärvaro för de med väldigt hög (+50% och mer) skolfrånvaro.
  • Bygg- och miljötillsynsnämnden: Provtagning av dricksvattnet i privata brunnar, 1 MSEK/år

Vänsterpartiets investeringsförslag:

  • Kommunstyrelsen: Anläggande av lekplats i Karby, 1 MSEK för 2024 (avskrivning 20 år
  • Fritidsnämnden: Föreningsgård, 4 MSEK, varav 2 MSEK/år under 2025 och 2026

De föreslagna satsningarna, i kombination med en oförändrad skattesats, ger enligt prognos, ett positivt resultat på 12 MSEK för 2024, 55 MSEK för 2025 och 33 MSEK för 2026, vilket vi bedömer ge en fullt tillräcklig beredskap att kunna möta oväntade händelser.

Vänsterpartiets kommunplan inkluderar även borgensåtagande för nyproduktion och inköp av bostäder genom Össebyhus AB.

Vallentuna ska vara en inkluderande kommun, en kommun för alla!

Vallentuna 25/5 2023

 

Här kan du läsa:

Vänsterpartiet Vallentunas Kommunplan 2025-2027

Vänsterpartiet Vallentunas Kommunplan 2024-2026

Vänsterpartiet Vallentunas Kommunplan 2023-2025

Vänsterpartiet Vallentunas Kommunplan 2022-2024

Vänsterpartiet Vallentunas yrkanden på Kommunplan 2021-2023

Vänsterpartiet Vallentunas yrkanden på Kommunplan 2020-2022

Vänsterpartiet Vallentunas yrkanden på Kommunplan 2019-2021.

Vänsterpartiet Vallentunas yrkanden på Kommunplan 2018-2020

Kopiera länk