Välkommen till Vänsterpartiet Vallentuna

Det här gör vi i vår partiförening - gå med du också!

Socialistiskt forum – deprimerad och inspirerad

Lördagen den 22 november var jag tillsammans med flera tusen andra på Socialistiskt Forum i ABF-huset på Sveavägen i Stockholm.

Redan i entrén förstod jag att det skulle komma att bli en spännande men trång dag.
Massor med bokförlag och föreningar trängdes på bottenplanet, och i gångar och mellan borden ”hur mycket folk som helst”!

Det klart roligaste seminariet, av de jag var på, var Tagga ner – jobba mindre, leva mer, med Stefan Sundström och Maria Sveland, och med moderator Martin Halldin.
Maria inledde med att berömma oss för att vi orkade oss dit så tidigt på dagen, själv hade hon aldrig gjort det… (skratt). De båda var klart i linje med vår syn på politik, där jobblinjen har fått företräde framför individen, och att samhället styrs av kapitalismen i en osund form.

Socialism 2.0, med bland andra Ung Vänsters ordförande Stefan Lindborg, var ett intressant föredrag om hur det ändå blåser en vänstervind, men intern kritik fanns förstås om att ideologin kom bort i valrörelsen och att det var för mycket ”tjat” om Inte till salu!

ETC bjöd in till Klimatfrågans återkomst, med representanter från Miljöpartiet, Greenpeace, Fältbiologerna och så klart Jens Holm, Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson.
Här gjorde depressionen entré då vi blev påminda om hur långsamt en omställning till ett mindre fossilberoende går, och att politikerna inte direkt skyndar på processen.
Det fanns dock mycket positivt också, och alla i panelen tror, trots allt, att vi är på rätt väg om vi alla tillsammans inser att det lilla också betyder ganska mycket.

Gjorde ett uppehåll i lyssnandet och åt en otroligt god böngulaschsoppa med bröd till, och tittade till bokborden i den mån det gick att komma fram.

Efter krisen – var finns de sociala rörelserna nu?
Ja det kan man fråga sig, men några i panelen menade att de finns i vänsterinriktade partier i Spanien och Grekland, och i Linje 17:s manifestationer mot rasism.

Sedan var tanken att runda av dagen med att lyssna på Jonas Sjöstedt, Ali Esbati, Kajsa Ekis Ekman med flera på En röd ekologisk omställning, men dit var kön så lång, trots att jag var ute i god tid, att det bara var att packa ihop sig och styra kosan hemåt!
Hoppas vi blir fler från Vallentuna nästa gång!

Ola Nordstrand

Skriv en kommentar