Välkommen till Vänsterpartiet Vallentuna

Nej till tiggeriförbud!

I Danderyd och Täby förbereds tiggeriförbud. Tiggeriet betraktas här som en ordningsfråga. Man anser att de få personer det handlar om stör gatubilden. Tiggeriförbud är på gång i fler nordostkommuner.
Vi protesterar mot denna brist på humanism. Människor i svåra situationer måste kunna få  be en medmänniska om en solidarisk handling.
I sin aktuella kampanj mot tiggeriförbud säger Amnesty International:
Varje dag sitter EU-medborgare från östra Europa på gatorna här i Sverige. Många har inte haft något annat val än att lämna sitt hemland och sina barn för att hitta försörjning. De är människor. Med rättigheter. Trots det saknar de tak över huvudet, tillgång till sjukvård, vatten och sanitet och blir bortkörda av polisen. De utsätts dagligen för omfattande kränkningar och diskriminering. Därför driver vi nu kampanjen ”Också människa”. Vi kräver att svenska myndigheter lever upp till sina rättsliga åtaganden och garanterar att  mänskliga rättigheter gäller för alla, alltid! (https://www.amnesty.se)
Vi ställer oss helhjärtat bakom Amnestys kampanj. En tiggare är också en människa. Vi säger nej till tiggeriförbud!
Solidaritetsföreningen i Nordost, Matts Mattsson
Föreningen folkbildning för frihet — Eduardo Madariaga, Göran Sallnäs
Frivilliga Familjehem i Österåker, Tomas Tysén
IFEN, Intresseföreningen för ensamkommande och nyanlända i Österåker, Sakhi Mohibi 
FAKTA
Enligt Stadsmissionens uppskattning befinner sig ca 900 utsatta EU-medborgare i Stockholms län. Polisen beräkning är 2 500. Hur många av dem som tigger är oklart. I en aktuell utredning genomförd av Länsstyrelsen i Stockholm på regeringens uppdrag uppskattas totalt ca 4 800 utsatta EU-medborgare befinna sig i Sverige.
Kopiera länk